Patella Luxatie:
Wat is patellaluxatie of knieschijfluxatie?
De knieschijf ofwel patella ligt normaal gesproken in een kraakbeengroef (rolkam) van het onderste gedeelte van het bovenbeen. De knieschijf bevindt zich in de kniepees die recht oversteekt van het bovenbeen naar de rand van het onderbeen.
Luxatie betekent "uit de kom zijn".
Bij patella luxatie schiet de knieschijf van zijn plaats, naar de binnen- of buitenkant van het been. De knieschijf heeft een belangrijke functie in het mechanisme van de knie-strekking, bv bij springen.De onderkant van het bovenbeen met de groeve voor de knieschijf fungeert als een soort katrol. Als de bovenbeenspieren aanspannen gaat het onderbeen naar voren, strekt het been en kan er op gesteund worden. Bij een luxatie van de knieschijf valt deze functie weg doordat de knieschijf en kniepees niet meer in een lijn liggen met de kracht van de bovenbeenspieren. Daardoor kan de hond niet meer goed op dit been steunen.  
Patella luxatie kan aan één poot voorkomen maar heel vaak komt de aandoening beiderzijds voor. Af en toe wordt de aandoening al bij pups van enkele maanden oud gezien. Vaker komen problemen pas op een wat later moment (1-3 jaar).
In principe kan patella luxatie bij alle rassen voorkomen. We zien het echter het vaakst bij de kleine en minirassen.
 
Patellaluxatie kan in 4 verschillende gradaties voorkomen:
Graad 1: de patella bevindt zich in zijn normale positie, maar is met lichte druk uit de glijgroeve te duwen.
Graad 2: de knieschijf schiet af en toe of regelmatig uit zichzelf uit de glijgroeve, dit is het moment dat de honden hun poot kunnen gaan optillen tijdens het rennen.
Graad 3: de knieschijf ligt continu naast de glijgroeve, maar kan met enige druk terug in de groeve geduwd worden.
Graad 4: de knieschijf ligt continu naast de glijgroeve en is ook niet meer terug te duwen.
 
Patella Luxatie is waarschijnlijk erfelijk. Het is daarom raadzaam niet te fokken met dieren met een duidelijke luxatie (graad 2 of hoger).
 
De NCC (Nederlandse Chihuahua Club) heeft bepaald dat er niet gefokt mag worden met Chihuahua's die lijden aan Patella Luxatie graad 2 of hoger.
Als de Chihuahua graad 1 heeft, mag ermee gefokt worden, mits hier een Patella Luxatie vrije teef of reu tegenover wordt gezet.
 


Open fontanel
Een fontanel is een ruimte tussen de delen waaruit de schedel is opgebouwd 
 
Vroeger was de open fontanel een typisch raskenmerk van de Chihuahua.
De huidige rasstandaard schrijft nu voor dat de Chihuahua bij voorkeur een gesloten fontanel moet hebben.
 
Omdat dit jarenlang een typisch raskenmerk is geweest, komen de open (kleine) fontanellen nog wel voor bij de Chihuahua. De serieuze fokkers besteden er veel aandacht aan om een fontanel weg te fokken. Een (te) grote fontanel betekent een verzwakking van de schedel en daardoor kans op hersenletsel.
 

 
Reverse sneezing oftewel omgekeerd niezen
Bij Reverse Sneezing maakt de Chihuahua in een korte periode (1 tot 2 minuten) een snurkend, rochelend, snel snuivend geluid. Hals vooruit, poten naar buiten en het lijkt of de hond het benauwd heeft en moet overgeven.
Reverse sneezing komt regelmatig voor bij de Chihuahua, maar is in de meeste gevallen onschuldig.
Reverse sneezing kan ontstaan zonder aanwijsbare aanleiding, maar vaak zie je het in combinatie met:
- Opwinding
- Na eten/drinken
- Inademing: terpentine / rook / parfum e.d.
 
Reverse sneezing wordt veroorzaakt door irritatie van de keelholte en het neus slijmvlies, maar kan ook veroorzaakt worden indien de hond een relatief lang zacht verhemelte heeft. Bij Reverse Sneezing ontstaat een spasme van de keelspieren waardoor de keelholte gedeeltelijk afgesloten wordt. Met als gevolg dat de hond geforceerd gaat ademhalen en daardoor een snurkend geluid maakt.  
 
Wat kunt u doen?
Wrijf over de keel of houdt kort de neusgaten dicht. Dit helpt vaak en ingrijpen van de dierenarts is meestal niet nodig. Komt dit probleem erg vaak voor bij uw hond dan is het verstandig om de dierenarts te raadplegen voor verdere neus en keel inspectie.