De Chihuahua
 
De Chihuahua is een echte gezelschapshond. Hij heeft veel aandacht nodig en is niet graag alleen. De Chihuahua is het kleinste hondenras ter wereld, maar gedraagt zich daar niet naar.  Deze prachtige kleine hondjes zijn temperamentvol, intelligent en zeer levenslustig. Ze zijn moedig en soms overmoedig waardoor ze soms tegen zichzelf in bescherming genomen moeten worden.  Een Chihuahua is vaak waaks en kan vrij veel blaffen.
 
Het zijn gevoelige honden die vaak binnen het gezin met één persoon een hechte band aangaat, maar kunnen ook wel goed opschieten met de andere gezinsleden en huisdieren. Soms zijn ze een beetje terughoudend ten opzichte van mensen die ze niet kennen. 
 
Kinderen kunnen goed met een Chihuahua samen indien zij hierin goed begeleid worden!!, want gezinnen met drukke kinderen die te wild met een Chihuahua omgaan zijn minder geschikt voor dit kleine hondje.
 
Chihuahua’s hebben een compact lijf. De schedel is rond (appelhoofd genoemd) met een duidelijke overgang naar de korte neus met relatief grote ogen en groot staande oren.
De staart wordt hoog of in een boog over de rug gedragen.
Er bestaan 2 vachttypes. Het langharige type heeft zijdeachtig haar met pluimen bij oren, nek, poten, voeten en staart. Het kortharig type heeft een aangesloten, zachte en korte vacht.
 
De Chihuahua rasstandaard schrijft voor dat een gewicht tussen de 0,5 kg en 3 kg is toegestaan. In mijn ogen ligt een gezond gewicht voor een Chihuahua tussen de 2 kg en 3 kg.
 
Een Chihuahua wordt gemiddeld 15 jaar oud.